2010. augusztus 30., hétfő

Amit igyekezz elkerülni

Az önéletrajz írása során vannak buktatók. Olyan hibák, amelyeket igyekezni kell elkerülni.

Az egyik legfontosabb a helyesírási hiba. Ennek elkerülésére használd a szövegszerkesztő helyesírás-ellenőrzőjét, és kérj meg valakit, olvassa át a művedet. Az ember a saját hibái felett sokszor átsiklik.
A helyesírás ellenőrzőt is ésszel kell használni. Nem biztos, hogy az a jó, amit ajánl.

Általánosságban is igaz, ha valamiben nem vagyunk biztosak, hogyan is lenne jó, akkor próbáljuk a mondandónkat másképpen megfogalmazni. Más szavakkal, szófordulatokkal, olyanokkal, amelyekkel kapcsolatban nincsenek kétségeink.

Az értelmetlen mondatok is okozói lehetnek annak, hogy hiába pályázunk. Nem rejtvényt akarnak olvasni, hanem érthető, átlátható pályázatokat, önéletrajzokat.

Mostanában az interneten egyre több olyan írást olvasok, melynek böngészése során komolyan felmerül bennem, hogy vajon az én szellemi képességeimmel van baj, vagy ez a divatos megjelenési forma. Egyszerűen nem lehet érteni, mit akar mondani az illető. Egymás után lökdösi a szavakat, ragok nem egyeznek, sokszor csak felsorolások, számomra teljesen értelmetlen módon. Lehet, csak önmegvalósítás, vagy gondolja az írója, ettől most aztán ő nagyon elvont lett.

Ha önéletrajzunk vagy kísérőlevelünk is olyan érzetet kelt olvasójában, hogy nem ért ebből semmit, ne reménykedjünk, hogy majd annyira kíváncsi lesz, hogy szeretne személyesen választ kapni kérdéseire.
Most őszintén, Te szívesen beszélgetnél olyan emberrel, akinek előzetesen elolvasott anyagai után úgy érezted, semmit nem értesz abból, amiről ír? Főleg, hogy elvileg értened kellene. Ugye nem. Ne a "művészi" megfogalmazással akarj kitűnni.

A tartalommal kapcsolatban tudnod kell, sem a nagyképűség, sem a túlzott szerénység nem jó. Ha kiderül, a spanyol viaszt is neked köszönhetik, nem fogják értékelni a többi eredményedet sem.
Ha viszont szerényen hallgatsz mindenről, amit elértél, nem leszel az a dinamikus munkaerő, akire vágynak.
A csúsztatás, dolgok szépítése csak egy bizonyos mértékig hihető, és ráadásul hamar lebuktatod magad. Aki hazudik, annak legyen jó memóriája, és igyekezzen csak hihetőt hazudni. Mondjuk apróbbat füllenteni. Ez jobban hangzik.:-) Például, amíg egy bizonyos helyen dolgoztál, ott valami újat bevezettek, amihez csak annyi közöd volt, hogy kötelező jelleggel dolgoztál az ügyön, akkor azt írod, részt vettem ennek és ennek a bevezetésében. Ez igaz ha úgy nézzük, másfelől meg ugyebár, a szereped az nem volt jelentős.

A mű minősége, most már nem tartalmilag, hanem formailag. Vagyis az olvashatatlan fénymásolat, nyomtatás. Ezek szintén nem segítenek előre.
Már írtam a fénymásolatról, és arról, hogy nem küldünk fénymásolt aláírást. A sokadszori fénymásolásnál romlik a másolat minősége. Jobb nyomtatni.
Amúgy is, teljesen ugyanazt az önéletrajzot sokáig nem küldheted változatlanul. az idő telik, újabb feladatok, tanfolyam, bármi más kerül bele.

Volt szó a képekről is. A túl nagy csatolt kép okozhatja azt, hogy nem ér oda a leveled a címzetthez. A mai ingyenes levelezőkben hatalmas hely áll rendelkezésre. De ugye nem gmail-re kérik a pályázatot.
A vállalatoknál egy-egy dolgozóra kicsi e-mail tároló jut. Esetleg 4-5 megabájt csak. Ezen kell elférnie a sok beérkező pályázatnak.
Lehet, hogy van még 1 megabájt hely, de a képed már eleve ennél nagyobb, vagyis a levél nem fog odaérni a címzetthez, mert nem fér el a címzett postafiókjában.

Az is lehet, hogy valamilyen fájlformátumot nem lehet arra a bizonyos szerverre küldeni. Ez mondjuk kellemetlen, és nem is biztos, hogy kívülről ezt lehet tudni. Például tudod, sok fájlod van, és úgy gondolod, jobb lenne becsomagolni egy állományba. Meg is teszed, elküldöd a .zip állományt csatolva. Ami sose ér oda, mert a vállalati szerver az ilyen leveleket törli. Sajnos, sokszor erről nem is tudsz, mert nem pattan vissza a levél, csak eltűnik a nagy fekete lyukban.

Vannak dolgok, amivel nagyon eredményesen vághatod magad alatt a fát, amikor állást keresel. De nem csak ekkor. Hanem például üzleti kapcsolatokat keresnél, el is küldesz egy-két-sok levelet, de nem akarnak reagálni. Ugyanis nagyon viccesnek, lazának, trendinek tartva magad nagyon poénos felhasználónevet választasz magadnak. A kacsa23 vagy a szexilédi01 típusú felhasználónév nem igazán takarhat komoly embert.
Sokféle e-mail szolgáltató van, akár így is elérheted, hogy a szerény felhasználóneved mellett a szolgáltatód neve veri ki a biztosítékot. Nem akarok reklámot csinálni egyiknek sem, biztos mindenki látott már poénos e-mail címet.

Maradj a vezeték és keresztnevedből képzett felhasználónévnél, a szolgáltatód pedig valamelyik nagy e-mail szolgáltató legyen, de ha van saját domained, az is lehet.

Amit kerülj el mindenképpen, mert alapvető hiba, amivel lehet, kétoldalról is sikerül kitolni magaddal, az az, hogy jelenlegi munkahelyi e-mail címedet használod állásvadászatra. Na, ennél jobban már nem is tolhatsz ki magaddal. Biztos hallottad, hogy ezeket az e-mail címeket ellenőrizheti a munkáltató.
Arról ne is beszéljünk, hogy lehet, a munka jellege miatt másoknak is be kell lépnie a fiókodba időnként.
Garantált lebukás.

Saját e-mail cím kell, sőt, az se baj, ha egy olyan e-mail címet készítesz, amelyet csak az álláskereséssel kapcsolatban használsz. Így ide csak az álláskereséssel kapcsolatban érkeznek levelek, hamarabb megleled, mit és mikor no meg hova küldtél, és honnan jött válasz.

Nincsenek megjegyzések: