2010. augusztus 25., szerda

Az önéletrajz és motivációs levél sablonokról

Nézelődök az interneten, érdekelnek az önéletrajz írással foglalkozó oldalak, cikkek.
Nem gondoltam volna, hogy ennyien adnak tanácsot, ajánlanak programcsomagot, távtréninget, sablonokat.
A biztosítékot az verte ki nálam, hogy egy helyen azzal csábítják az érdeklődőket, olyan motivációs levél sablonuk van, amibe csak a személyes adatokat kell beírni, és garantálja a sikert. Ha olyat tölt ki valaki, akkor szinte biztos, hogy behívják interjúra. Egyéb ígéretek is vannak, de nem szándékozom reklámozni ezt a bizonyos oldalt.

Az álláskeresés egy idő után valóban reménytelennek tűnik, sokaknak nem csak tűnik, de akkor sem szabad ilyen hiú reményeket táplálni.

Azt gondoljuk végig, eddig mit is olvastunk az önéletrajzról és a motivációs levélről? Azt, hogy legyen egyedi, ne legyen sablonos. A motivációs levelet szabjuk arra a cégre, ahová jelentkezni szándékozunk.
Ezzel szemben most hirtelen egy jó ajánlat, hogy végy kész motivációs levelet, írd bele adataidat, és máris küldhető. Ezt nem szabad elhinni.

Nézzük a gyakorlatlan pályázó szempontját. De jó, megveszem, kitöltöm, elküldöm, ennyi a dolgom. Ő örül, kevés a munka.
Nézzük azt, aki olvassa a pályázatokat. Ha az első ilyen sablonnal találkozik, legfeljebb furcsának találja, mert nem minden stimmel a meghirdetett feltételeket tekintve. Amikor a második alkalommal találkozik a sablonnal, felmerül benne, mintha már olvasta volna, és ismét csodálkozik. A harmadik ilyennél már biztos benne, hogy egy előre megírt szöveget olvas, amit semmilyen módon nem szabtak az ő cégére. Ettől kezdve, vagy nem veszi komolyan az olvasottakat, és ez a jobbik eset, vagy azt mondja, kuka.

Tehát: nem létezik olyan motivációs levél sablonszöveg, ami minden esetben, mindenféle munkára, és munkahelyen egyformán alkalmazható. Ha ez így működne, el se kéne küldeni.

A motivációs levél divatja azért ívelt fel, mert az önéletrajzból kiszorult már minden, ami nem a szigorúan vett tények leírása.

15 évvel ezelőtt a szakmai önéletrajz is úgy kezdődött, hogy néhány mondatban ecseteltük jó tulajdonságainkat, és kifejtettük, miért vagyunk alkalmasak az adott állás betöltésére, és mennyire szeretnénk hasznos tagjai lenni az adott kollektívának.
Mára maradtak a puszta felsorolások, iskolák, tanfolyamok, munkahelyek, felelősségekkel, pozíciókkal, eredményekkel; készségek, képességek és esetleg a hobbi.

Ebben a szemléletben nincs helye az ömlengésnek a megpályázott cég felé. Ezt ma a motivációs levélben fogalmazzuk meg. Személy szerint sajnálom, hogy motivációs levélként nálunk ez a nyalizós stílus az, amit elvárnak, nem érzem őszintének.

Lehet, hogy Amerikában elhatározza valaki, hogy egy iparágában vezető híres cégnél fog dolgozni, és minden nehézséget leküzdve, akadályt nem ismerve eljut az áhított állásig, ahol persze tárt karokkal fogadják, és az ő zseniális, forradalmi ötletei segítik a vállalatot a legjobbá válni; mosoly, erősődő zene és the end felirat.
A magyar valóság más.

De maradjunk a motivációs levél sablonosításánál. Nem létezik egyetlen legjobb, és mindenhol alkalmazható szöveg. Ezt mondom úgy, hogy nem olvastam az említett szöveget, ennek ellenére vállalom a véleményemet.

Az önéletrajz sablonokkal is az a gondom, hogy egyfelől arról beszél mindenki, legyen a jelölt egyedi, másfelől meg az egyetlen, bevált, garantált sablon kitöltését ajánlja.

Ha már ennyire egy kaptafára készült sablont akarunk, akkor arra remekül megfelel az európai önéletrajz. Előre elkészített sablon, formája, tartalma kötött, sok helyen elfogadott, illetve sok helyen kifejezetten ezt kérik. Kitölteni nem annyira egyszerű, mint elsőre látszik.  Rá kell szánni az időt, és előtte nem árt elfelejteni mindent, amit addig az önéletrajz írásról hallott az ember.

Nem azt mondom, hogy bizonyos sablonformákat, sablon fordulatokat nem lehet használni, mert lehet, csak olyan mértékben, amit fel tudunk vállalni, amit még magunkénak tudunk érezni.
A teljesen kész megoldások, melyekbe csak a személyes adatokat kell beírni, nem lehetnek sikeresek, mert sem a pályázó, sem a kiszemelt vállalkozás jellemzőit nem tartalmazza.

Nincsenek megjegyzések: