2010. szeptember 10., péntek

Előny vagy hátrány?

Aki olvasott már több írást az önéletrajz írásáról, egy idő után nem azt érzi, már mindent tud, hanem éppen ellenkezőleg. Egyik helyen ezt ajánlják, másik helyen azt.
Ennek az az oka, hogy nincsen egy egységes, az egész világra kiterjedő önéletrajz írási metódus. Minden kultúra más és más, és ennek megfelelően változó az önéletrajzokkal kapcsolatos elvárás.

Nézzünk négy olyan részt, aminek megítélése nem egységes. 
Ez azt jelenti, hogy nem igazán tudjuk, hogy annak számára, aki olvassa önéletrajzunkat, az általunk választott eljárás tetszik-e. Ha az illető ízlésének megfelelően állítjuk össze az önéletrajzot, akkor az előnyös lesz számunkra, ha nem úgy, akkor ki tudja. Mivel nincsenek szigorú szabályok, ezért kifejezetten nem tekinthető hátrányosnak, ha nem ismerjük az önéletrajzunkat olvasó személy ízlését.

A vitás részek a kronologikai sorrend, a fénykép léte vagy nem léte, az önéletrajz aláírása, és az iskola-szakmai tapasztalatok megjelenítési sorrendje.

Időbeli elrendezés

Nyugat-Európában a régmúlt felől közelítenek a jelen felé, az amerikai minta viszont a legutóbbi eseménnyel kezdődik és halad a régmúlt felé.

A fénykép kérdése

Itt is kétféle véleménnyel találkozunk.
Amerikában a diszkrimináció gyanújának az elkerülése miatt nem kérnek fényképet az önéletrajzhoz, Nyugat-Európában viszont sok helyen kérnek.
A magyar gyakorlat sem egységes.
Van, aki nem tartja az önéletrajz szerves részének, mert egy rossz nyomtatóval kinyomtatott kép még a pályázó hátrányára is válhat. Mások viszont egy mosolygós képet előnyösnek tekintenek, és ajánlják.

Az aláírás kérdése

A papíron leadott életrajzot a szokás szerint aláírják. Azonban nem egy helyen ezt kerülendőnek mondják, merthogy ez nem egy okirat, és felesleges aláírni, valamint dátummal ellátni.
Az Interneten elküldöttet nem írjuk alá, mivel a képként szereplő aláírás fölöslegesen növelné a fájl méretét.

Iskola és a munkatapasztalat sorrendje

Melyik álljon előbb? A válasz erre a kérdésre szintén nem egységes.
Az amerikai minta és az EU sablonja szerint a szakmai tapasztalat kerül előre, az iskola utána következik. Ezzel szemben például Németországban fordítva szokás, vagyis az iskolák szerepelnek előbb, és utána a szakmai tapasztalat.

Remélem, nem okoztam még nagyobb káoszt a fejekben ezzel a kis összehasonlítással. A célom az volt, hogy bemutassam, ami az egyik helyen így jó, az a másik helyen meg éppen ellenkezőleg. Ez is azt mutatja, nem tudunk egyedül üdvözítő önéletrajz sablonnal megörvendeztetni senkit.

Nincsenek megjegyzések: