2010. szeptember 9., csütörtök

A kreatív önéletrajz

A nagy, össznépi állásvadászat idején, a technika fejlődésével, és a kitűnni vágyás igényével együtt kialakulóban van egy eddig nemigen alkalmazott önéletrajz típus, a kreatív önéletrajz.


Jól hangzik ez a kreatív önéletrajz, azonban vigyázzunk vele. Nem árt tájékozódni alkalmazása előtt.
Olyan munkahelyekre, munkakörökbe pályázva, ahol a kreativitást elvárják, hasznos lehet, de sok helyen inkább hátrányunkra válhat.
Gondoljunk bele, egy konzervatív munkahelyen, a szaktudást, pontosságot, fegyelmet igénylő munkakörben a 70 év körüli döntéshozó nem biztos, hogy ujjong egy kreatív önéletrajz láttán. Kicsit sarkítottam, de azt hiszem érthető. Szerintem egy biztosításmatematikusi állásnál senki sem fogja hiányolni a kreatív önéletrajzot.
Marketinges területen, eladással foglalkozóknál, vagy művészetekkel kapcsolatos munkakörökben már több sikerre számíthatunk. Ha a hirdetésben kifejezetten kreatív, önálló gondolkodású embert keresnek, akkor mehet a kreatív önéletrajz.

Mi is az önéletrajz szerepe?

Annyi, hogy felhívja ránk a figyelmet, és behívjanak minket interjúra.

A kreatív önéletrajz a figyelem felkeltését teljesíti, már csak arra kell figyelnünk, hogy az interjú ne ellenkező képet fessen rólunk.

Aki kreatív önéletrajzírásra/készítésre adja a fejét, az igyekezzen ezt önállóan megtenni. A hagyományos önéletrajz szakértő által elkészítve teljesen rendjén való, de a kreatív önéletrajz igényli a személyes közreműködést. Saját ötleteket, saját megvalósítást.

Ha azt mondjuk, hogy az önéletrajz az álláskereső marketingeszköze, akkor a kreatív önéletrajz még inkább az.

Ebben minden megengedett a cél érdekében. Érdekes papír, vicces betű, kép, rajz, egyéb szokatlan megoldások.
A kreatív önéletrajz célja is az, hogy ránk irányítsa a figyelmet, és behívjanak interjúra.

Nincsenek megjegyzések: