2010. szeptember 11., szombat

Minek nekem önéletrajz?

Tévedés azt hinni, hogy önéletrajzra csak annak van szüksége, aki új munkahelyet keres.
Nem válik hátrányunkra, ha elkészítjük önéletrajzunkat, csak úgy, azért, hogy legyen.

Miért tennénk?
Sosem tudhatjuk, mikor lesz szükségünk egy önéletrajzra. Akkor viszont gyorsan kell. Leginkább tegnapra. De jobb esetben is holnap reggelre. Ha akkor kezdünk keresgélni, hogyan is néz ki az a szakmai önéletrajz, mit írjak bele, milyen részletes legyen, és egyáltalán, hol is dolgoztam X évvel ezelőtt, mi volt annak a cégnek a pontos neve; akkor sajnos nem készül el időre az a bizonyos önéletrajz.

Jobban járunk, ha elkészítjük önéletrajzunkat, legalább vázlatosan, piszkozatban, bárhogyan nevezhetem. A lényeg az, hogy pontosan meg tudjuk nevezni azokat az iskolákat, melyeket elvégeztünk, azokat a munkahelyeket, ahol dolgoztunk. Pontos cím, időpontok, beosztás, a munka jellege.

Elhiszem, hogy 20-25 éves korban ez nevetségesnek tűnik, mert hiszen emlékszem én. Igen, most annak tűnik, de 20 év múlva már nem emlékszünk minden apró mozzanatra. Arra biztos nem, hogy pontosan mely napon léptünk be illetve ki egy-egy munkahelyről. A cégnevekről meg ne is beszéljünk! Már az is kihívás, hogy az ember megjegyezze a kacifántos elnevezéseket, 5-6 szóból álló cégneveket. Jobban jár, ha ezek össze vannak írva egy elérhető helyen.

Ez a két terület a legkritikusabb, tehát iskolák és munkahelyek. Ha feleslegesnek is érzi az önéletrajz elkészítését "csak úgy", akkor legalább erre gondoljon, és szedje össze egy papíron, vagy tárolja számítógépen. Ha ezek az adatok megvannak, már sokkal gyorsabban meg tudja írni az önéletrajzot, amikor szüksége van rá.

A főkérdés még mindig az, miért is kell önéletrajz, ha nem keresek állást?
Sok egyéb eset is előfordul, amikor szükség van rá.

Példaként néhány:
  • képzésre jelentkezéskor kérik
  • pályázathoz csatolni kell
  • vállalkozóként a munka elnyeréséhez szakmai önéletrajzot kérnek
  • helybe jön az új lehetőség, azonnal küldeni kell egy szakmai önéletrajzot.
Aki már írt szakmai önéletrajzot, pontosan tudja, nem egy félórás munkáról van szó. Az a fél óra arra sem elegendő, hogy összeszedjük, begépeljük a tényadatokat munkahelyeinkről, képzettségünkről.
Ha a bizonyítványokat önéletrajzíráskor kezdjük el vadászni, akkor meg napok kérdése és azonnal készen leszünk a szakmai önéletrajz megírásával.

Ha elszánta magát a tettre, akkor álljon itt egy kis segítség, mit kell kigyűjteni annak érdekében, hogy később könnyebben elkészüljön a szakmai önéletrajz.

Általános, középiskola: neve, pontos címe, mettől meddig járt oda, középiskolánál az érettségi ténye is, ha szakmát adó középiskola volt, a szakma/szakmák megnevezése.
Az általános iskola feltüntetése az önéletrajzban felsőfokú iskolai végzettség esetén felesleges, középiskolai végzettségnél is akkor érdekes, ha valami speciális volt az iskolában, például, zenei, versenysport, idegen tanítási nyelv. Egy idő után úgyis elhagyjuk feltüntetését terjedelmi okokból is, és azért is, mert 45 évesen már nem igazán érdekel senkit.

Felsőfokú végzettségnél szintén az egyetem, főiskola megnevezése, címe, az elvégzett szak megnevezése, méghozzá szó szerint úgy, ahogy az oklevélben szerepel. A mostanában végzettek már a Bsc, Msc jelzéseket is használják, persze csak akkor, ha a képzés már ilyen típusú volt.

Fontos tudni, hogy az önéletrajzban a befejezett tanulmányok szerepelnek. Külön kérdés, mit tegyen az, akinek megvan az abszolutoriuma, de sajnos nyelvvizsga hiányában nem államvizsgázhatott, vagy az, aki szintén a nyelvvizsga hiányában nem kapta kézhez oklevelét. Ezt a tényt be kell írni.
Az elvégzett 2-3 év úgy, hogy abbahagytuk a tanulást, nem igazán végzettség.
Aki belátható időn belül fejezi be tanulmányait, odaírhatja, hogy végzés éve: xxxx. De ez ne 5 évvel későbbi dátum legyen, mert az komolytalan.

Tanfolyami végzettségek: szervező cég, évszám, megszerzett képzettség.

Munkahelyek: cégnév, cím, belépés napja, kilépés napja, betöltött munkakör.
Itt érdemes feljegyezni, mivel foglalkozott abban a munkakörben. Nagyjából, egy-egy mondatban összefoglalva. Ezt azért is írja fel, mert ez a néhány gondolat majd előhoz több emléket is később, ha szükség lesz rá.

Ha többet nem is ír össze, mert úgy érzi, ez is felesleges, akkor ha mégis szüksége lesz egy önéletrajzra pár órán belül, már könnyebben veszi az akadályt.

Félreértés ne essék, nem csak az iskolák, tanfolyamok és munkahelyek a szakmai önéletrajz részei, de ezen a téren lehet több olyan adat, amire hosszú évek távlatából nem emlékszik az ember pontosan.

Nincsenek megjegyzések: