2010. szeptember 8., szerda

Önéletrajz sablonokról

Úgy tapasztalom, sokan keresnek kész, konzerv mintákat az interneten önéletrajz íráskor. Ezért ismét írok erről a témáról.


Sokan úgy gondolják, létezik egy, vagy akár több olyan önéletrajz sablon, amit alkalmazni kell, vagy illik. Vagy ha nem is kötelező, illetve ajánlott alkalmazni, akkor úgy gondolják, van egy olyan fajta önéletrajz sablon, ami sikert garantál.
Nem, nincsen ilyen sablon. Amúgy tessék belegondolni, ha lenne, illetve jobb úgy mondani, ha lett volna ilyen, akkor ma már mindenki azt használná, mást nem is találnánk, hiszen a tanácsadók saját sikerességüket tudnák bizonyítani ezen sablon közzétételével, vagy alkalmazásával. Sőt, tovább gondolva a dolgot, úgy érzem, ha lenne egy tökéletes sablon, akkor egy bizonyos idő múlva ez már túl unalmassá, megszokottá válna, és nem érné el a kívánt eredményt.

Tehát nem létezik egyedül üdvözítő önéletrajz sablon.

Nem nézik nikkelezett szemmértékkel, vagy vonalzóval a kézben, hogy a megfelelő rész a megfelelő helyen szerepel-e, vagy hogy a megfelelő szavak szerepelnek-e benne.

Akkor jó az önéletrajzunk, ha követi az általános trendet, vagyis igyekszünk egy szellős, áttekinthető, informatív önéletrajzot kiadni a kezünkből.

Szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy írott szabálya sincs az önéletrajz írásának. Nem kell attól tartanunk, hogy megsértünk valamilyen szabályt, amit nem ismerünk. Szerencsés, ha a józan eszünkre hallgatunk, nem szépítjük a végletekig a valóságot, (magyarán nem hazudozunk össze-vissza), kiemeljük előnyeinket, eredményeinket megemlítjük, és olyan benyomást tudunk kelteni, ami alapján úgy érzik, személyesen is el kell beszélgetnünk.

Manapság már az úgynevezett kreatív önéletrajzok is kezdenek teret nyerni, de ezekkel nem árt csínján bánni, és jól meggondolni, hova, milyen önéletrajzot küldünk.

Nincsenek megjegyzések: