2011. január 17., hétfő

Légy szerény!

Igen, sokan hallottuk ezt gyermekkorunkban és felnőttkorunkban egyaránt.
Az a helyzet, hogy ma ez a legrosszabb, amit tehet egy álláskereső.

Nem lehetünk szerények. Nem elég, ha mi tudjuk, jól végezzük a munkánkat, segítünk a vállalatnak talpon maradni, vagy éppen növekedni.

Ezt bizony az önéletrajzunkban is meg kell említeni.

Nem azt mondom, ma dicsekedni kell, vagy nagyképűnek lenni, csak azt, az eredményeinket, tudásunkat ne rejtsük véka alá.

Nem tudhatjuk, melyik mondatunk, félmondatunk az, ami miatt mi leszünk a nyertesek.

Amikor felsoroljuk munkahelyeinket, akkor a száraz munkakör megnevezése, és feladatok felsorolása helyett lehet egy-két mondatot írni arról, milyen sikerünk volt az adott munkakörben, esetleg milyen újdonságok bevezetésében vettünk részt.

Ma valóban nagy a harc egy-egy állásért. Ugyanakkor mit hallunk? Nem találják a megfelelő embert. Miért nem?
Erről majd később írok egy külön bejegyzést.
A munkatársak egy részéről pedig tudják, nem állnak a helyzet  magaslatán, de nem merik elküldeni őket, mert félnek, az új még rosszabb lesz.

Fura kettősség ez.
Egyik oldalról állandó fenyegetés, ne merj szólni, mert a kapuban vár 100-200 nálad jobban képzett ember, arra várva, legyen helye; másik oldalról meg a félsz, jaj, itt ne hagyjanak azok, akik legalább tudják, mivel is kell foglalkozniuk.

Ilyen világban élünk. Függünk egymástól, félünk egymástól. Nem partnert látnak sok helyen egymásban, hanem ellenséget, vetélytársat, akit le kell győzni.

Tehát semmiképpen nem lehetünk szerények az önéletrajzban, mert akkor szinte olvasatlanul landol a szemétkosárban, esélyt sem adva arra, hogy elmondhassunk bármit.
Az önéletrajzunk sugározzon magabiztosságot, mutassa be erősségeinket, látszódjon, mi az a speciális, amit tudunk, ami által jól járnak velünk, ha minket választanak.

Nincsenek megjegyzések: