2011. február 24., csütörtök

A kreatív önéletrajzról ismét

A kreatív önéletrajz sokak fantáziáját megmozgatja.
Hogyan tudnám felhívni magamra a figyelmet? Ennek egyik módja álláskereséskor a kreatív önéletrajz.

A kreatív szót nem mindenki érti úgy, ahogy itt érteni kell. Kreatív azért, mert a megszokottól, hagyományostól eltérő formában írjuk meg önéletrajzunkat.
Semmi esetre se gondoljunk arra, hogy a tartalma kreatív, úgy értem, hamis adatokat tartalmaz. Feltupírozni a semmit, az egy más kategória.

Miben lehet az önéletrajz más, mint a többi?

Néhány példa álljon itt:
  • Színes papír használata
  • Speciális papír használata
  • Színek alkalmazása 
  • Fényképek elhelyezése a szövegben
  • Szokatlan tördelés
  • A hagyományostól eltérő betűtípusok és kiemelések használata
  • Szinte műalkotásnak tűnő módon megírt, megrajzolt önéletrajz 
Olvastam olyan esetről, hogy valaki egy óriásplakátot készíttetett, azt vitte a kiszemelt cég irodaházához. A parkolóban ott helyezte el, ahová az a vezető is kilátott, aki illetékes volt a munkatárs felvételében.
Hozzáteszem, hogy marketinges munkakörről volt szó.

Akkor most az a feladat, hogy kitaláljunk elképesztő ötleteket önéletrajzunk írásakor? Nem, a kreatív önéletrajz csak egy lehetőség arra, hogy kitűnjünk a sok jelentkező közül.
Már említettem azt is, hogy vigyázni kell az ilyen, hagyományostól eltérő önéletrajzokkal. Jól meg kell nézni, hova küldünk kreatívnak nevezhető önéletrajzot, mert sok helyen nem kedvelik. "Komoly" munkahelyeken nem kísérleteznék vele.

Mikor lehet kreatív önéletrajzot készíteni?
Olyan munkakörökbe történő jelentkezéshez, ahol a későbbiekben is szükség lesz arra, hogy ötleteink legyenek. Ilyen például a weboldalak tervezésével és programozásával való foglalkozás, a grafikus, a marketing körébe tartozó munkák, olyan munka, ahol valamit be kell mutatni másoknak; rendezvények létrehozásával, népszerűsítésével kapcsolatos munka.

Tehát ott, ahol elvárható, hogy mindenkinek legyenek ötletei arra, hogyan lehet valamire felhívni a figyelmet.
A hagyományosan konzervatív pénzügyi, számviteli munkakörökben, ott, ahol nem ötletembert keresnek, hanem olyat, aki a feladatokat a kapott utasítások alapján gyorsan és precízen, kérdés nélkül elvégzi, nem kísérleteznék vele.

Nincsenek megjegyzések: