2011. február 5., szombat

Önéletrajz - milyen is vagy

A héten téma volt az önéletrajz a Kossuth Rádióban.
A beszélgetésre felkért, munkaerőközvetítő cégnél dolgozó szakértők elmondták, még mindig előfordulnak olyan önéletrajzok, melyek nem a szakmai önéletrajz formátumát tükrözik. Ezek az önéletrajzok meglehetősen hátrányosak íróik számára.

Az viszont még szomorúbb, hogy hiába minden fórumon a figyelmeztetés, tessék kijavítani a helyesírási hibákat, és úgy küldeni az önéletrajzot útjára.

A másik, szintén állandóan hangoztatott tanács is sok helyen talál süket fülekre. A fénykép kérdése. Mi is lehetne más. Végre tanuljuk már meg, hogy önéletrajzhoz nem küldünk buliban, nyaraláson, edzésen, könyvtárban, vagy máshol készült képet.
Önéletrajzhoz a fényképet fényképésznél készíttetjük, ahol megfelelő semleges háttér, és megfelelő világítás van.
Ha mindenképpen el szeretnénk kerülni a fényképészt, akkor legalább azokat a szabályokat tartsuk be fényképezéskor, amelyeket egy műteremben betartanak. Tehát a háttér semleges, általában világoskék, mindenféle minta, díszítés nélkül. Legyünk rendesen megvilágítva, szemből készítsük/készíttessük a képet. Vállig elegendő a képen látszani. 
A fényképezéshez öltözzünk fel üzletiesen. Öltöny, világos, egyszínű ing, nyakkendő.
Nők kosztümben, vagy ingblúzban, mellőzve a kilónyi ékszereket. Dekoltázst felejtsük el.
Van egy olyan mondás, hogy minél többet mutatsz meg testedből, annál kisebb a tekintélyed. Ezt tartsuk szem előtt!

A harmadik hiba, amit tömegével követnek el, az az, hogy elkészítenek egy önéletrajzot, és mindenféle változtatás nélkül küldözgetik mindenfelé.
Már volt szó a blogban is arról, hogy önéletrajzunkat mindig igazítsuk a megcélzott munkahelyhez, munkakörhöz. Ez nem hazugság, hiszen minden igaz benne, csak a meghirdetett álláshoz alakítjuk önéletrajzunkat. A nagyon speciális képzéseket ott említjük meg, ahol annak értelme van. Ugyanígy a szakmai gyakorlatnak azon részéről írunk többet, ami azon a bizonyos helyen fontos lehet.

Nincsenek megjegyzések: