2011. március 5., szombat

Gondolatok az önéletrajzról

Az önéletrajz fontos dolog, és fontos, hogy jól legyen megírva. Sokan és sok helyen keresnek ehhez a munkához mankót, segítséget, tanácsot, vagy éppen kész megoldást.

Figyelem a látogatókat, melyik oldalt nézik a legtöbben, mire keresnek rá, amikor eljutnak ide.
Sokszor önéletrajz sablon a keresés tárgya. Ha ez a sablonkeresés azt jelenti, hogy megnézem, hogyan is kell kinéznie, milyen sorrendben írjam a részeit, milyen hosszúságban részletezzem a dolgokat, írjak-e pontos dátumot, vagy csak elég az évszám, és hasonló kérdések, akkor rendben van.

Látom viszont, hogy szinte divatszerűen keresnek rá a sablonra. Jó, lehet az is, az illetők el akarják kerülni, hogy 5-6 évvel ezelőtti írásokat kapjanak találatként, hiszen tényleg változik a helyzet.

Lassan eljutok oda is, amit mondani akarok.

Nem tudom, így van-e, de én úgy veszem észre, a legtöbb ember igyekszik olyan önéletrajzot írni, amit a nagy cégek követelnek. Most nagyon a multikat, külföldi tulajdonúakat értem.
Mintha mindenki oda akarna menni dolgozni, miközben tudjuk, hogy nagyon sokan a magyar mikro- és kisvállalkozásoknál dolgoznak.
Hogy oda nem is kell jó önéletrajz? De igen, minden álláspályázathoz az kell. Csak nem biztos, hogy minden divatnak meg kell felelnünk önéletrajzíráskor.

Gondoljon bele, ha valahol 2-3-5-10 ember dolgozik, és azt is tudja, évek óta van együtt a csapat, akkor az ottani tulajdonos/vezető nagy valószínűséggel nem követi nyomon az éppen aktuális önéletrajz divatot, vagy már szinte túlkapást. Nekik elég nagy feladat az, hogy a jelentkező néhány emberrel elbeszélgessenek, és megpróbálják eldönteni, megfelel-e az illető, be tud illeszkedni a csapatba, és egyáltalán, tényleg dolgozni akar?

A kis méretű, néhány fős vállalkozásoknak sok esetben éppen az a gondja, hogy nincs jelentkező a meghirdetett állásokra. A jelentkezők egy kicsi vállalkozás számára teljesíthetetlen igényekkel, elvárásokkal állnak elő. Dobálják a fullextrás önéletrajzokat, de amikor arról van szó, mit, illetve miket is kell elvégezni az adott munkakörben, visszakoznak.

Mit akarok ebből kihozni?
Azt, hogy az önéletrajzunk csúcsszuperré fejlesztése egy dolog, de nem jelenti egyben a sikert is.
Az egyik oldalon ezerszám állnak a jelentkezők, ahol valóban ki kell tűnni valahogy a tömegből, a másik oldalon pedig kétségbeesetten keresik azt az embert, aki dolgozni is hajlandó, nem csak az önéletrajzát fejleszti tökéletesre.
Aki még nem látott több száz vagy ezer önéletrajzot, az másként olvassa ezeket. Nem sejt mindenhol ármányt, nem azt figyeli, na, hol hazudik, mert biztos hazudik, aki írta.
A korrekt, valós adatokat, képességeket bemutató, semmi extra kunsztot nem tudó önéletrajz is lehet nyerő.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

ellenorizni kell:)

Névtelen írta...

sokat tanultam