2011. április 20., szerda

Motivációs levélről

Ahogy nézem a forgalmat, a legtöbb látogatót a motivációs levél érdekli.

Most nem arról írnék, mi legyen benne, hanem arról, mi nem.

Az önéletrajzban és a motivációs levélben csak olyan dolgokat írjunk bele, ami pozitív képet fest rólunk. Tehát őszinteségi rohamunkban, vagy naivitásunkban olyat ne írjunk, hogy az előző munkahely azért nem volt jó, mert hajnali 9 órakor már bent kellett lenni, és ez sajnos lehetetlen volt.

Azt is kerüljük, hogy "Főnökömmel nem tudtam együtt dolgozni, mert az egy barom".
Kerülendő az előző cég, főnök szapulása. Lehet, hogy tényleg egy barom volt a főnök, de ezt nem kell a motivációs levélben megemlíteni. Az interjún se.

A munkáltatók szeretnek olyan emberekkel dolgozni, akik lojálisak a céghez. Ha jelenlegi, vagy előző munkáltatójáról csak rosszat mond valaki, akkor felmerül bennük a kérdés, vajon itt hogyan fog viselkedni, be tud-e illeszkedni, elfogadja-e a helyi szokásokat?

A motivációs levélben nem azt a részt kell kidomborítani, hogy mennyire nagyszerű vagyok, mert ez kevéssé érdekli a munkáltatót. Az érdekli, mennyire lesz számára hasznos az új munkatárs.
Tehát, arról kell írni, hogy a szaktudást, gyakorlatot milyen módon tudja majd a munkáltató hasznosítani, ez számára milyen előnyökkel jár.

Tudom, ez nem könnyű feladat, mert sokszor azt sem lehet tudni, hova jelentkezik az ember.
Így nehéz azokat a tanácsokat megfogadni, hogy tudjon meg mindent az adott cégről, informálódjon, és annak megfelelően alakítsa az önéletrajzát és motivációs levelét.

Sajnos azokkal a tanácsokkal sem megyünk sokra, hogy az interneten nézzük meg a cég oldalát, és ott minden fontos dolgot megtudunk.
A legtöbb vállalkozás nem erről híres, kevés adatot szolgáltat magáról. Eredményeit titokként kezeli, a munkatársak elérhetetlenek és névtelenek. Lehet, hogy külföldön ez másként van, és ott könnyebb az információszerzés.

Tehát próbáljuk meg a motivációs levélben jól képzett, lelkes, hasznos jelöltként bemutatni magunkat, és kerüljük mindazt, amivel elvágjuk magunkat a pályáztató szemében.

Nincsenek megjegyzések: