2011. május 30., hétfő

Hibák az önéletrajzban

Ismét kell írnom az önéletrajz írása során elkövetett hibákról. Kettőt taglalok kicsit részletesebben. A helyesírás, és a fénykép kérdését.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az önéletrajz hibái eleve kizárják azt, hogy lehetőség legyen személyes bemutatkozásra.
Vannak olyan hibák, amiken könnyen lehet segíteni.

Helyesírás

A legfontosabb a helyesírási hibák kiküszöbölése. Ma, amikor az emberek döntő többsége szövegszerkesztővel készíti önéletrajzát, vagy mondjuk úgy, az önéletrajzok szövegszerkesztővel készülnek, akkor nem tudom megérteni, hogy lehet hibáktól hemzsegő önéletrajzot kiadni a kezünkből.
Nem mondom, hogy nem fordulhat elő 1 elütés sem, bár jó lenne, ha az se lenne. 1 elütés lehet, hogy észrevétlen marad, lehet, hogy nem.

De az, ha olyan hibákkal ad be valaki önéletrajzot, amiért már az alsó tagozatban is egyest kapott volna, semmivel sem menthető.

Tessék használni helyesírás-ellenőrző programot!
Nem ész nélkül javítunk, hanem ésszel. Elolvassuk, mire mondja, hogy hibás, ha tényleg annak tűnik elsőre, és a helyes variációt is látjuk a felajánlottak között, akkor javítunk.
Ha nem látjuk, akkor nézzünk utána, mi lenne a helyes írási mód.
Az is lehet, hogy nem találjuk hibásnak az ominózus szót. Ekkor előfordulhat az is, hogy a saját írásunkat ismerve, agyunk már a jó szót mutatja nekünk. Ezen úgy segíthetünk, ha mással is elolvastatjuk az önéletrajzot.
Ha betűről-betűre végigbogarásztuk a szót, és biztosak vagyunk benne, hogy jól írtuk, kétely esetén szótárban meg is néztük, akkor ne foglalkozzunk a program ajánlatával, hagyjuk úgy, ahogy leírtuk.

Még egy trükk: ha kétséges az, hogy hogyan kell leírni egy szót, kell-e kötőjel, egybe kell írni, vagy külön, és nem találunk rá a helyesírási szótárban sem, akkor nemes egyszerűséggel fogalmazzuk át  a mondatot, vagy ha lehetséges, használhatunk rokon értelmű szót is ahelyett, aminek írásában bizonytalanok vagyunk.

A fényképekről

Nem csatol, beilleszt!
Tehát a dokumentumba a kép Word-ben a következőképpen kerül: Beszúrás/Kép/Fájlból
Itt megkeressük a képet, és a Beszúrás feliratú gombra kattintunk.

A képről

A képet leendő vagy legalábbis reménybeli munkaadónknak küldjük. Dolgozni megyünk oda.
A kép is ennek megfelelő legyen!
Tehát nem csoportkép, nem családi kép, nem bulizós, nyaralásos, pálmafás vagy hasonló kép kerül az önéletrajzba.
Akkor milyen?
Egy üzleti megjelenést sugárzó, jólfésült, diszkréten sminkelt, nem agyonékszerezett arckép, maximum vállig mutatva.
Ruházat: férfiaknál öltöny, ing, nyakkendő, ha komoly állásra pályázik, ing nem árthat más esetekben sem; nőknél kosztüm blúzzal, vagy legalább blúz, ami nem túlságosan mintás, és a színe sem zavaró a képen.
A nők nyugodtan elfelejthetik a mély dekoltázst, az átlátszó muszlinblúzt az önéletrajzhoz készülő képeknél. Meglepő, ha azt mondom, az önéletrajzokat nagy valószínűséggel először egy nő nézi meg? Tehát előnyt ne várjon senki a derékig dekoltált, vagy sok aranyláncos fotótól.

A fénykép mérete

Két oldalról közelíthetjük ezt a kérdést. Centiméterben és kilobájtokban mérve.
A szövegszerkesztőben van vonalzó, amin láthatjuk, mekkora a kép. Az igazolványképek olyan 3*4 cm körüliek általában. Az önéletrajzra feltett kép se legyen levelezőlap méretű.

Ha a képfájl - amit beillesztünk a dokumentumba - túl nagy, több száz kilobájtos, akkor azt előtte át kell alakítani. A fényképek kezelésére való programoknak van egy olyan lehetősége is, hogy a képeket megfelelő méretűvé varázsolják. Resize, tömörítés, hasonlót keressünk. A gyakorlásra ne az egyetlen felhasználható fényképet használjuk.

Hogy miért nem elegendő egérrel kisebbre húzni a képet? Mert attól még a mérete kilobájtokban mérve nem fog csökkenni. Az ugyanaz a nagy kép lesz, csak a dokumentumon kisebbnek látjuk. Sőt, bármi történhet, és ami a mi gépünkön pont jól néz ki, az az önéletrajzot elolvasó gépén lehet, hogy az eredeti, nagy méretben jelenik meg.

Ezzel a két dologgal, vagyis a helyesírási hibáktól mentes szöveggel, és az alkalomhoz illő, jó fényképpel már nagyot léptünk afelé, hogy elolvasásra is méltassák önéletrajzunkat.

Nincsenek megjegyzések: