2011. június 22., szerda

Még mindig a fénykép

Az embert mindig érik meglepetések. A fényképről van szó, amit az önéletrajzon helyezünk el.

Azt már többször írtam, hogy lehetőleg üzleties öltözetben szépen megfésülködve, szolidan sminkelve igazolványkép jellegű kép készüljön.

Arra nem gondoltam, hogy ma már kis ügyességgel otthon is készíthető igazolványképre hasonlító fotó. Ez még nem lenne probléma. Sokféle szoftver között válogathatunk, ha a fényképeket javítani, alakítani szeretnénk. Ez sem gond.

A gond ott kezdődik, amikor valaki pont az önéletrajzára szánt képpel akar fotóművészi babérokra törni. Mégpedig úgy, hogy különféle színbeli módosításokat végez. Például öregíti a képet, vagy valamelyik szín kiemelésével változtat az eredeti színeken.

Az igazolványképet sosem retusálták, ezért néz ki úgy rajta az ember, mint.... (ide mindenki beírhatja a számára ismerős folytatást)

Ezért eddig eszembe sem jutott, hogy azt is el kell mondani, hogy az igazolványképünket nem retusáljuk agyon, de kicsit sem, és nem teszünk rá mondjuk szépia effektet, vagy bármi mást.

Az igazolványkép, ha kérik arra szolgál(na), hogy felismerjenek bennünket róla. Felesleges szépíteni, vagy művészi effektusokkal ellátni. Felesleges, sőt hiba!

Nincsenek megjegyzések: