2011. július 10., vasárnap

Önéletrajzféleség mozgóképen

Önéletrajz készítésével ma már sok cég foglalkozik. Szebbnél-szebb és általuk érdekesnek mondott önéletrajzot készítenek el, mutatnak be.

Az előbb láttam egy ilyet, amiről az elején nem is tudtam, hogy akkor ez most mit is jelent, mire való, és egyáltalán.

A lényeg az volt, hogy felturbózzák a megrendelő önéletrajzát látványosra.
Érvek is voltak, miért van erre szükség. Néhány csemege ebből:
Az önéletrajzok olvasása unalmas. - Szép gondolat. Kérdezem én, nem azért kapja az említett HR-es a fizetését, hogy elolvassa a beküldött önéletrajzokat?
A videó önéletrajzokat imádják a munkáltatók. - Kérek egyet bemutatni személyesen!
Tűnjön ki a tömegből, tegye fel önéletrajzát videó megosztó portálra, és onnan bármikor megtekinthetik. - Van, ahol ez bejöhet, de nem jellemző.

Nem folytatom, de hasonló okokat soroltak fel annak érdekében, hogy az ő szolgáltatásukat válasszák.

Megnéztem a majdnem 4 perces videót, amiről a honlapon utánaolvasva értettem meg, hogy micsoda.
Az önéletrajzon szereplő információk beúsznak, áttűnnek, fel és eltűnnek a képernyőről.
Biztosan van ennek is előnye, bár még nem látom, mi az. Talán a szokatlansága.

De. Elképzeltem, amint kapok egy csomó jelentkező levelet emailben. Elkezdem olvasni az önéletrajzokat. Ami tetszik, elmentem egy helyre, esetleg kinyomtatom. Jön egy 4 perces csoda. Meglepődök. Modern HR-esnek tartom magam, ezért megnézem. 4 perc. Ezalatt feszültem figyelem a monitort, nehogy lemaradjak a lényegről. Megtetszik, elmentem. Na jó, de ha csak 1 dolgot akarok megnézni benne, akkor is el kell kezdenem nézni, várva az információt. Amikor odaér a vetítés, leállítom, majd egy papírra felírom azt, ami számomra fontos? Ezt komolyan gondolták?

A kreatív önéletrajznál már volt szó videoönéletrajzról, de az nem arról szólt, hogy a papírra kerülő információt másképp tálaljuk. Ott egy ötlet van, az illető személyesen meséli el a videóban, amit fontosnak tart, esetleg a munkáiból szemezget benne.

A videóban előadott szimpla önéletrajzhoz még annyit fűznék, hogy ha azt mondják nekünk, mint olvasónak, hogy légy érdekes, mert egy önéletrajzra 3 másodperc jut, akkor a videót végignézik?

Az indokok között az is szerepelt, hogy azért dobják ki az önéletrajzokat, mert formailag hasonlítanak egymásra. Könyörgöm, ha az embereknek azt mondják, adjanak be szakmai önéletrajzot, és ők megnézik, milyen a szakmai önéletrajz, majd ennek megfelelően elkészítik a sajátjukat, akkor miért ne hasonlítanának?

Nem vagyok a híve annak, hogy a legmodernebb technikát felvonultató, aktuálisan legdivatosabbnak mondott formában készítsünk önéletrajzot. Nem azért, mert undok vagyok és irigy, meg féltékeny másokra. Azért nem, mert nagyon mellélőhetünk ezzel a modernséggel.

Vannak olyan munkahelyek és munkakörök, ahol lehet, hogy tényleg nagyon sikeres lesz az illető egy videón beadott önéletrajzzal. A már sokszor emlegetett kreativitást igénylő munkakörökben, és kreatív cégeknél.
Nem próbálnám ki, ha pénzügyi előadónak, vagy analitikus könyvelőnek megyek, de még tanítónőként sem. Akkor sem, ha kisebb céghez megyek beosztottnak.

Hogy miért nem? Gondoljunk bele, ma Magyarországon minden vállalkozásnál olyan személy olvassa elsőnek az önéletrajzokat, aki egy videó megosztó portálon gond nélkül eligazodik? Aki el tudja menteni a videót? Vagy miért gondolja bárki is, hogy CD olvasója van annak, aki olvassa az önéletrajzokat? Egyáltalán előveszik a CD-t is? Vagy várják, hogy papíron is minden ott legyen?
Teszem fel megnézik az önéletrajzot, és elgondolkodnak. Hm, egy ilyen önéletrajzzal nálunk? Nem kér majd túl sokat? Nem fog állandóan valami új ketyere miatt nyaggatni minket?

Persze az is lehet, hogy kitörő örömmel fogadják, végre egy igazi, ügyes, dolgozni vágyó legény/leány. Aki ilyen gondosan készíti az önéletrajzát, biztosan remek munkaerő. Félre a sok nyamvadt papírral, ezután csak ilyet kérünk!

Nincsenek megjegyzések: