2012. január 7., szombat

Önéletrajz - fájlformátumok

Ejteni kell néhány szót a különböző fájlformátumokról.
Ha email-ben küldünk önéletrajzot valahová, akkor fontos az, milyen fájlformátumban van.
(Ha papíron küldjük, teljesen mindegy milyen program, melyik verziójában készült az önéletrajzunk.)

Mire figyeljünk?

Elsősorban arra, hogy az, aki kapja az önéletrajzot, el tudja olvasni. Egyáltalán meg tudja nyitni az önéletrajzunkat.

Egy kis figyelem kell ehhez is.
Ha a legeslegújabb verziójú programunk van, mindig gondolni kell arra, mi van akkor, ha a levelet olvasó fél nem pont ezt a verziót használja. Időnként változnak a programok fájlformátumai, ha elég régen használjuk a Word szövegszerkesztőt, akkor kétszer már átéltük azt, hogy nem tudtunk megnyitni, elolvasni dokumentumokat, vagy éppen az általunk írtakkal jártak így azok, akiknek küldtük.

Még időszerű a tanács, hogy ha az Office 2010 verziójával dolgozunk, akkor ne megszokásból mentsünk. Az új, docx kiterjesztésű állományokat a régebbi verziók nem tudják olvasni.
Van megoldás, de nem annál, akinek elküldtük a dokumentumot!
Nekünk kell arra figyelni, hogy olvasható legyen a dokumentumunk.

Ehhez nem kell mást tenni, mint mentéskor menüből menteni, mégpedig a mentés másként parancsot kiválasztva. Ekkor tudjuk megadni a mentendő fájl formátumát. Az alapból felajánlott docx helyett a régebbi verziókhoz ajánlott doc kiterjesztést válasszuk!
Word 97- 2003 verziójú dokumentum - ezt a szöveget olvassuk a .doc kiterjesztés mellé írva.

Ha a fenti mentést választjuk, akkor szinte teljesen biztos, hogy olvasható a dokumentumunk.
Olyan helyeken, ahová küldjük az önéletrajzot, biztosnak mondhatom, mert a Word ezen formátumát használják a leggyakrabban, tehát biztosan azon a helyen is megtalálható legalább egy olyan program, amivel gond nélkül olvasható.

Menthetjük a fájlt PDF formátumban is. Ez a fájlformátum csak speciális szoftverrel írható, viszont ingyenes szoftverekkel olvasható. Itt a hátrány is. Ha esetleg valami megjegyzést szeretnének az önéletrajzra írni, akkor ezt PDF dokumentum esetén nem biztos, hogy meg tudják tenni.
Jelzem, éppen az a PDF előnye is. Nem tudnak beleírni, kihúzni, változtatni.

Én elsősorban a jó öreg doc formátumot ajánlom az önéletrajzhoz.

Az önéletrajz nem egy agyonformázott dokumentum, ha nincsenek benne grafikai elemek, akkor menthetjük rtf formátumban is. Ezt is tudja mindegyik szövegszerkesztő. Korlátozottabban formázható, mint a doc fájlformátum, illetve készítésekor ez még nem látszik, de mentéskor előfordulhat, hogy figyelmeztet a program, baj van, nem mindent tud elmenteni.

Mostanában olvastam nem is egy helyen azt a tanácsot, mentsenek TXT formátumú dokumentumot.
Én ezt nem ajánlom!
A TXT-ben beadott önéletrajz nem lesz szép. Nem lesznek félkövér betűk, aláhúzások, különböző nagyságú betűk, a fényképről ne is beszéljünk.
A TXT azt jelenti, egyszerű szöveg, semmi formázás. Egy betűtípussal és betűméretben van az egész megírva. Bekezdéseket tudunk használni, és tabulátorokat. Ezen kívül egyéb formázási lehetőség nincs benne. Igaz, minden szövegszerkesztő elolvassa, de feltételezhetjük, hogy ma már mindenhol van egy olyan program, ami el tud olvasni egy doc fájlformátumot.

Az operációs rendszerhez nem csak egy sima szövegszerkesztő tartozik (Jegyzettömb), hanem egy aránylag nagy tudású szövegszerkesztő is, a WordPad. Igazából ez a szövegszerkesztő elegendő az otthoni levelezésünkhöz, dokumentumaink elkészítéséhez.

Aki nem Windows operációs rendszert használ, és nem Microsoft programokat, az is igyekezzen a doc fájlformátumot használni, mert azzal nem fognak kínlódni sehol, hogy egy egzotikus fájlformátumban érkezett önéletrajzot megnyissanak.
Nincsenek megjegyzések: