2012. május 7., hétfő

Önéletrajz és pénzkérdés

Kényes kérdés az, hogy mennyi fizetést képzelt el magának a jelentkező.

Nem is tartom tisztességesnek megkérdezni, mert honnan is tudná, hogy az adott cégnél milyen jövedelmi viszonyok vannak.

Baj, ha sokat mond, mert azonnal kiesik azok közül, akikből majd választani fognak.
Ha keveset mond, akkor meg az lesz gyanús, vajon miért nem mondott többet, miért tartja magát ilyen kevésre.

Nehéz belőni egy olyan összeget, amivel versenyképes marad a jelentkező, de se túl keveset, se túl sokat nem kér.

Az önéletrajzban, ha csak egy mód van rá, kerülje el azt, hogy a fizetésről beszéljen. Ha kifejezetten úgy kell beadni az önéletrajzot, hogy fizetési igényét is írja bele, akkor viszont meg kell tennie, ellenkező esetben azt mondhatják, nem teljesítette a kiírt feltételeket.

Ne szégyellje, hogy pénzért dolgozik. Mások is azért teszik, csak lehet, többért.
Hogyan találja ki, mennyit kérjen?

Számolja össze, mennyi pénz kell ahhoz, hogy megéljen belőle. Lakás, rezsi, közlekedés, élelem, stb. Mennyit szokott ezekre költeni? Nem luxus szinten kell elképzelnie mindezeket, de nem is nyomorszinten. A fizetés arra való, hogy megéljen belőle.

Ha túl keveset kér, annál jóval kevesebbet, mint amennyit havonta költenie kell, akkor elégedetlen lesz, és ki se tud jönni a fizetéséből. Ez se Önnek, se a munkáltatónak nem jó.

Ha ez az aránylag szerény igény is túl magasnak tűnik egy munkáltató számára, akkor gondolkodjon el azon, valóban ott szeretne-e dolgozni. Sok helyen nincsenek rendszeres béremelések, nem bízhat abban, hogy pár hónap múlva majd emelkedik a fizetés.

 Nem árt, ha tájékozódni tud arról, hogy a megpályázott munkakörben, vagy legalább a kiszemelt cégnél milyen fizetési viszonyok vannak. Ha ismeri ezeket a számokat, ehhez képest tud kalkulálni, így nem esik abba a csapdába, hogy alulértékeli saját munkáját. Az is lehet, hogy inkább nem is pályázik...

Nincsenek megjegyzések: