2012. október 17., szerda

Hazudunk az önéletrajzunkban?

Mostanában volt néhány állásbörze, és egyéb rendezvény, ami az álláskeresést, pályaorientációt volt hivatott segíteni.

Ezzel kapcsolatban sok cikk jelent meg, ami az álláskeresésről, önéletrajzról szólt.

Elolvastam jó néhányat, és némelyik kiverte nálam a biztosítékot. Nem akarok reklámot csinálni a cikknek, szerintem sokan olvasták.
Hangzatos cím, valami olyasmi, hogy hazudunk, mint a vízfolyás az önéletrajzunkban.
Már ez is kissé felháborított, mert szerintem ezt nem lehet állítani minden önéletrajzot író emberre vonatkozólag, de ezen még túl tudtam lépni.

A részleteket megtudva azonban még jobban felháborodtam, és elcsodálkoztam. Némely mondat értelmezhetetlen volt számomra.

Hazudunk az önéletrajzban?
Biztos vannak olyanok, nem is kevesen, akik csúsztatnak, szépítenek, elhallgatnak, vagy éppen gátlástalanul hazudnak. De nem gondolom, hogy az ország összes álláskeresőjére rá kellene sütni a hazug címkét.

Nem csak embereket sértett meg a cikk írója, hanem sok munkáltatóban erősítette meg azt az érzést, bizony hazudnak "ezek". Semmit nem hiszek el nekik, bármit írnak. Elvégezte ezt vagy azt az iskolát? Biztos nem igaz. Gyakorlata van abban? Ha-ha, tudom úgyse igaz.

Amikor nehéz megtalálni a megfelelő munkát, de a másik oldalt nézve nehéz megtalálni a megfelelő embert a megfelelő helyre, akkor miért kell még jobban ráerősíteni arra, hogy ne bízz meg a jelentkezőben munkáltató, úgyis át akar verni?!

Mi az, hogy hazudunk, mint a vízfolyás? Mennyit lehet hazudni egy önéletrajzban? Ha kellünk, úgyis kérik a bizonyítványokat, az előző munkahelyről származó igazolásokat. Akkor mindenképpen lebukik a gátlástalanul hazudozó. Ha be tudjuk mutatni a végzettséget igazoló papírokat, a gyakorlatról szóló dokumentumot, akkor hazudtunk? Ha nem léteznek ilyen dokumentumok, akkor valóban lódított az illető, de ez annyira általános lenne?

Én inkább azt tapasztalom, hogy az álláskeresőket, egyáltalán az önéletrajzot író embereket arra kell buzdítani, merjenek beleírni "sikereket" az önéletrajzba. Ne csak a száraz tényeket írják le. Merjék kimondani, ezt vagy azt jól tudom, ebben nagy gyakorlatom van, amabban sikeres vagyok, stb.

A cikkben számomra a csúcs ott volt, amikor elolvastam, hogy a legtöbbet a magyar ember az előző fizetését!!! illetően hazudik.
Itt megálltam. Mi van???! Hogy kerül a csizma az asztalra?
Ki az, aki a jelenlegi, vagy utolsó munkahelyén kapott fizetését beleírja az önéletrajzába? És egyáltalán, miért írná bele? Nem is hallottam olyat, hogy a fizetést valaki beleírta volna az önéletrajzába.

Ez volt az a pont, amikor biztos lettem abban, hogy ez a cikk valahonnan átvett anyag. Lefordították angolból, és a magyar jelzőt elhelyezték benne. Eddig sem volt, és ezután sem lesz követelmény az, hogy bevalljuk jelenlegi fizetésünket az önéletrajzban.

De ha csak a mondatot értelmezem, miszerint fizetésünket illetően hazudunk, akkor megkérdezném, honnan tudták ezt megállapítani?
Ha köszönik a jelentkezésemet, de beszélni sem akarnak velem, akkor ennek ellenére nyomoztak a fizetésem után? Ugye hogy nem!

Ha személyesen beszéltünk, és mondtam egy összeget, ami persze azonos a volt a leírttal, mert hülye azért nem vagyok, tehát ekkor honnan állapította meg, hogy nem igaz? Rám nézett, és azt mondta magában, lehetetlen, hogy ennek ennyit adott volna bárki is? Vagy gondolat átvitellel?
Azt ugye kizárhatom, hogy odatelefonált a munkahelyemre, és rákérdezett:-) Ha a kollégáim nem tudhatják, egy idegennek elárulják? Természetesen nem!

Ma már sokan önadózók, és különben is, ha egységes a levonandó személyi jövedelemadó mértéke, akkor nem is kell, hogy érdekelje, két hónapja mennyiért dolgoztam máshol.
Ezek az adatok, ha mégis eljutnak az új munkáltatóhoz, csak a munkaviszony létrejöttekor válhatnak ismertté.
Az elutasítottak fizetéséről honnan vannak az információk? Tudjuk, sehonnan, nincs információ.

De olyan jól hangzik az, hogy hazudunk a fizetésünkről az önéletrajzban! Hozza a sok olvasót, és persze sokan felháborodnak, ami miatt még több olvasó lesz...

Még egyszer megnyugtatok mindenkit, NEM kell beírni a fizetést, sőt!
Ha az állásinterjún rákérdeznek, bátran lehet azt mondani, erről nem beszélhetek, benne van a szerződésemben, hogy titokban tartom. Nem akarok szerződésszegést elkövetni.

Nincsenek megjegyzések: