2012. október 26., péntek

Mikor adjam be a pályázatot?

A meghirdetett állásokra özönlenek a jelentkezések. Jó, tudjuk, nem mindegyikre, de általában egy posztra több tíz, de gyakran több száz jelentkezés érkezik a hirdetőhöz.

Hogyan folyik a pályázati anyagok áttekintése?
Elmondom, ahogy én csinálom, és ahogy célszerűnek látom.

Feladtam a hirdetést, meg is jelent, tudom, hogy jönnek a jelentkezések hamarosan. Erre felkészülök úgy is, hogy tudom, a napi feladataim között lesz néhány napig vagy hétig az is, hogy a beérkező jelentkezéseket átnézzem.

Tudva, hogy nem végtelen idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy ki legyen választva az új munkatárs, már az első néhány jelentkezés beérkezése után megnézem a "felhozatalt".

A teljesen alkalmatlanokat azonnal kiszűröm, és az előre megfogalmazott levelet el is küldöm nekik.

Ki is az, aki teljesen alkalmatlan? Aki nem rendelkezik azzal végzettséggel, tapasztalattal, amit megfogalmaztunk követelményként.
Sokan álláskereső minden létező helyre bedja pályázatát, sokszor úgy, hogy azt se tudja, mit jelent az a munka, amire jelentkezik.

Ha rábukkanok arra az önéletrajzra, amire várunk, akkor nem húzom az időt, kapcsolatba lépek írójával. Így sem biztos, hogy létrejön a személyes beszélgetés, pláne a munkába lépés, de akkor sem várok arra, hátha még jobbak jelentkeznek.
Naponta átnézem a jelentkezéseket, és ha már nagyon sok olyan pályázóm van, akikkel beszélnünk kell, akkor a hirdetéseket le is állítom. (Már amennyiben ez lehetséges.)
Ez nem azt jelenti, hogy több jelentkezőt nem fogadunk, hanem azt, aki eddig nem olvasta a hirdetést, már nem is fogja megtalálni.

A határidő leteltéig szorgalmasan olvasok és szelektálok. Ha megtaláltuk azt az embert, akire szükségünk volt, és szerződünk is vele, akkor a később beérkező pályázatok íróinak csak azt tudom írni, köszönjük a jelentkezését, megtaláltuk a keresett munkatársat.

A beérkezett pályázatokat senki sem gyűjtögeti hetekig, hogy majd egyszerre olvasson el 300 levelet és önéletrajzot!

Ha talál egy jó, egy nagyon jó, vagy egy hm, még elmegy hirdetést, ne habozzon! Ne taktikázzon! Ez nem olyan, hogy a legkésőbb érkező levelet veszik ki a tárolóból. (LIFO)
Aki előbb érkezik, annak több esélye van!
Hiába Ön a legjobb, ha már két héttel a pályázatának benyújtása előtt döntöttek, és a kiválasztott már be is töltötte a helyet! Nem fogják azt az embert azonnal elküldeni, mert érkezett egy nagyon jónak látszó pályázat!

Ezért is fontos, hogy azonnal (1-2 napon belül) beadható legyen az önéletrajza!

Ha olvas egy olyan hirdetést, amire jelentkezni szeretne, ne gondolkodjon még rajta 1-2 hetet, nem tudhatja, mióta hirdetnek. Lépjen, alakítsa át önéletrajzát a kiszemelt ajánlatnak megfelelően, írja meg a kísérőlevelet, nézze meg, mit kérnek még, és a felszerelt, minden szükséges küldenivalóval ellátott pályázatot mielőbb adja be!

Nincsenek megjegyzések: