2013. január 28., hétfő

Kreatív önéletrajzról ismét

Már két évvel ezelőtt is írtam a kreatív önéletrajzról, és akkor is elmondtam aggályaimat.
A dolog annyiban változott, hogy már sokkal többen tudnak arról, létezik valami másféle önéletrajz, amit kreatív önéletrajznak neveznek.

Így kell hogy mondjam, el akarják hitetni az emberekkel többen, hogy ez a jövő. Kreatív önéletrajz nélkül nem élet az élet, és aki ad magára, bizony ilyet készít (készíttet). Lassan kialakul a háttéripar is, videós cégek vállalnak kreatív önéletrajzot, és bizony lenne igény arra is, hogy valakinek az önéletrajzát kreatívra formázzuk.

A kreatív önéletrajznak van ahol van létjogosultsága, de a legtöbb helyen nincs!
Ha könyvelőnek, titkárnőnek, vagy szalag mellett dolgozó betanított munkásnak jelentkezik valaki, kevéssé lesz szüksége arra, hogy kreatív önéletrajzot tudjon beadni.

A munkakörök nagy része eléggé konzervatív, ilyen helyeken semmi szükség egy formabontó önéletrajzot villantani, mert több lesz a hátránya, mint az előnye.
Ahol a pontosság, fegyelem, az utasítások követése, az előírások betartása a legfontosabb, nincs szükség arra, hogy holmi kreatívságokkal tűzdeljük meg az önéletrajzunkat!

Inkább lehet egy ilyen önéletrajz riasztó, hiszen a kreatív önéletrajz formabontó, szokatlan megoldásokat alkalmaz, nehezebben olvasható ki belőle az információ. Nem mindenhol értékelik azt, ha az előző 5 munkahely megtalálása már kihívás, és nem biztos, hogy értékelik a színes foltokat, vagány betűtípusokat.

A kreatív önéletrajz egy bizonyos körben jó lehet. Ott, ahol a kreatív ötletek megléte szinte a munkavégzés első számú feltétele. Ha ötletes megoldásokat kell kitalálni, egy gondolatot képileg kell kibontani, egyáltalán, ha a munkavégzéshez nagy fantáziára van szükség, jó lehet egy kreatív önéletrajz.

Ez nem jelenti azt, hogy mindent, amit csak láttunk valahol, egy helyre kell zsúfolni. Nem minden fog elférni ezen a kreatív önéletrajzon, és nem várható el minden olvasótól, hogy azzal a lelkesedéssel nézze, mint amilyen lelkesen a készítője papírra, akarom mondani fájlba vetette.

A kreatív önéletrajz mellett célszerű egy egyszerű, hagyományos, áttekinthető, sablonosan unalmas, de könnyen értelmezhető önéletrajzot is beadni.

Ha nincs ötlete arra, mit és hogyan mutasson be abban a bizonyos kreatív önéletrajzban, akkor ne fecséreljen erre túl sok időt. Készítse el hagyományos önéletrajzát, és ne aggódjon azon, hogy a többi pályázó vajon milyen önéletrajzot ad be. Inkább legyen egy jól megírt szakmai önéletrajza, mint egy rosszul elkészített kreatív.

Nincsenek megjegyzések: