2013. július 7., vasárnap

Mennyi idő egy önéletrajz megírása?

Az önéletrajz írására fel kell készülni.

Az alapadatok álljanak rendelkezésre, tehát iskolai bizonyítványok, munkakönyv, illetve munkáltatói igazolások. A munkakönyv adatai már csak annyiban fontosak, hogy nagyjából tudjuk, hol is dolgoztunk, mert egy 25 évvel ezelőtti munkaviszony ma már az éppen csak megemlített kategória.

A legfontosabb hogy a friss információk kéznél legyenek. Ahogy haladunk visszafelé az időben, egyre kevesebb dolog kerül az önéletrajzunkba. Persze az, hogy milyen részletességgel taglalunk régi dolgokat, attól is függ, hány munkahelyünk volt. Mert ha pl. olyan szerencsés valaki, hogy az elmúlt 20 évben csak 2 munkáltatója volt, és ebből az utolsó 15 évig, akkor az előző munkahelyet alaposabban felidézheti, mintha évente máshol dolgozott volna.

Természetesen azt is tudni kell, milyen állást, milyen munkáltatónál fogunk megpályázni. Ehhez össze kell válogatni az odaillő, tehát mai szép szóval releváns képzettséget, szakmai gyakorlatot.

Ez a munka hosszabb-rövidebb időt vesz igénybe, kortól, képzettségektől és persze a munkahelyek számától is függően.

Mindenesetre nem percekről, hanem hosszú órákról beszélünk, ha pontosan szeretnénk összegyűjteni az információt az önéletrajz megírásához.

Ezek után elkészülhet egy vázlat, amit többször átnézünk, próbálunk hozzáigazítani a pályázat feltételeihez, az elvárásokhoz, előnynek számító dolgokhoz. Itt arra gondolok, hogy véletlenül se maradjon ki olyan szakmai végzettség, nyelvtudás, amit feltételként szabtak meg, és a szakmai gyakorlat taglalásakor leírjuk azokat a feladatokat, amik az adott helyen érdekesek lehetnek. Ezért is kel minden önéletrajzra külön felkészülni, és egyedi önéletrajzot küldeni minden pályázatra.

Nem, nem hazudozásról beszélek, hanem arról, hogy egy munkakörben nagyon sok feladatunk lehet, amelyeket nem szükséges teljes részletességgel felsorolni, de azokat vétek kihagyni, amik a megpályázott munkakörben döntő fontossággal bírnak.

Ugyanígy, ne gondoljuk, hogy bármilyen végzettség, képzettség alapvető, ha oda jelentkezem, ezért nem is említem meg. Más honnan tudná, hogy rendelkezem pont azzal a végzettséggel, amit elvárnak, ha nem írom le? Semmi nem evidens, szóból ért az ember, tehát nem szabad arra gondolni, hogy ha eddig ilyen munkaköröm volt, akkor mindenki tudja, rendelkezem az adott végzettséggel.

A vázlat elkészítése után lehet a végső formába önteni az önéletrajzot. Végül is, ez megy a leggyorsabban, hiszen a megfelelő elrendezést és formázást kell alkalmazni, és készen is van a mű. Ekkor persze gyakran kiderül, hogy hosszabb a kívánatosnál az önéletrajz, hogy valami hiányzik belőle, valahol egy kicsit sokat beszéltünk valamiről, tehát lehet alakítani, csinosítani.

A legfontosabbat még nem is említettem a formába öntéssel kapcsolatban: tehát ne csak a formára fektessük a hangsúlyt, hanem a tartalomra is, mégpedig a helyesírás szempontjából. Hiba ne maradjon benne!

Akkor mennyi idő egy önéletrajz megírása?
Nehéz mindenki számára érvényes választ adni a kérdésre. Egy biztos, órákról beszélünk. Sok munkahely, sok végzettség és képzettség esetén az előkészület hosszú lehet, akár napokig kutathatunk a papírok után. Szerencsés esetben ezek egy helyen vannak, és "csak" az adatok átvezetésével kell foglalkozni. Szerintem, ha minden jól megy, akkor is legalább egy fél napot kell rászánni az önéletrajz megírására.

Nincsenek megjegyzések: