2013. augusztus 29., csütörtök

Milyen a jó önéletrajz?

A kérdés nagyon jó, és nem egyszerű erre válaszolni.
Attól függ, milyen célra készítünk önéletrajzot, és hol akarjuk felhasználni.

Nem lehet ugyanaz az önéletrajz mindenütt egyformán sikeres.

Az biztos,hogy szakmai önéletrajzot fogunk készíteni, de hogy pontosan hogyan tagoljuk, mit emelünk ki a részletek közül, és mit fogunk belőle elhagyni az attól függ, hol és milyen célból fogjuk "elsütni".

Egy tanulmány mellé kért önéletrajz, egy továbbtanulás miatt készített önéletrajz, vagy egy munkahelyre készített önéletrajz nem ugyanolyan lesz.

A munkahelyek számára készülő önéletrajzok sem lesznek tökéletesen egyformák. Ugye eddig sem voltak azok? Nagy hibát követ el, aki minden pályázatot ugyanazzal az önéletrajzzal ad be.

A jó önéletrajz olyan, ami a célnak megfelelő.

A jó önéletrajzban nincsenek helyesírási és stilisztikai hibák, és természetesen csak valós adatokat tartalmaz.
A jó önéletrajz azokat az adatokat tartalmazza, amelyekre éppen ott szükség van. Mindezt úgy tálalva, hogy a pályázó előnyére váljon.

A jó önéletrajz tömör, de szellősen tagolt, nincsenek benne felesleges elemek.

A jó önéletrajz informatív, érthető, figyelemfelkeltő.

Akkor most milyen is legyen? Mindez együtt, már amennyiben sikerül ezt megvalósítani. Például, ha tanulmányainkból több is pont illik az adott helyre, és elég sok gyakorlatunk van, akkor az önéletrajzunk nem tud annyira rövid lenni, mint "illene". Ha viszont most kezdi valaki a pályáját, akkor önéletrajza nem ad elég információt a munkatapasztalatról, hiszen olyan még kevés van.

De ezekkel az apróságokkal nem is kell foglalkozni. Az természetes, hogy minden életkornak megvannak a maga sajátosságai, amiket az önéletrajzok is tükröznek.

Én azt vallom, hogy legyen az önéletrajz tényleg egy szakmai önéletrajz, legyenek benne a szükséges elemek, ezen felül pedig annyi az éppen akkor "divatos" dolgokból, amennyit az illető magának tud érezni.Nincsenek megjegyzések: