2014. április 20., vasárnap

Pályakezdők és a munkatapasztalat

Pályakezdőként mindenki nehéz helyzetben volt.
Megvan az iskolai végzettség, akár a szakképzettség is, de gyakorlat édeskevés.

A gyakorlat hiánya az, ami leggyakrabban említésre kerül a munkáltatók részéről.

Hogyan szerezhet egy pályakezdő gyakorlatot, munkatapasztalatot?

Ha már a diplomával a kézben kérdezi ezt valaki, az bizony késő.

A tanulmányok ideje alatt célszerű valamennyi gyakorlatot összeszedni. A diákmunka is jó erre a célra, lehet önkéntesként dolgozni , besegíteni a családi vállalkozásba, vagy ismerős családi vállalkozásába.

Számomra is döbbenetes volt, hogy egy diákmunkát hirdető portálon a megjelent hirdetések nagy része hasonló munkakörben eltöltött időt kért a jelentkezőktől.

Tehát már ott tartunk, hogy esetleg  a 18-20 évestől is elvárják, hogy 1-2 év munkatapasztalata legyen?

Ezt nem is akarom elhinni, remélem legalábbis, hogy csak a lustaság miatt volt ez a feltétel a hirdetésben. Lustaság miatt azért, mert az adott munkakört nem csak diákoknak hirdették meg, hanem "rendes" dolgozót is keresnek, és ott már fontos a gyakorlat.

Mindenesetre látszik, hogy kell az a munkatapasztalat, amit a diákévek alatt szerezni lehet.

Minden diáknak azt javaslom, tegyen meg mindent, hogy mire kezében lesz a bizonyítvány, fel tudjon mutatni néhány év munkatapasztalatot. Felsőfokú végzettséggel is úgy lehet könnyebben elhelyezkedni, ha legalább 3 év gyakorlatot fel tud mutatni a jelentkező.

Sajnos a cégek félnek a pályakezdőktől, még a gyakornoki munkakörökbe is azok közül választanak, akik már dolgoztak néhány évet valahol. Ez azért szomorú, mert így hiába a jó eredmény, a tudás, ha csak azért utasítanak el valakit, mert diákévei alatt nem vállalt munkát.


Nincsenek megjegyzések: