2014. június 17., kedd

Írjak kreatív önéletrajzot?

A kreatív önéletrajz azt jelenti, hogy nem a hagyományos, megszokott módon néz ki az önéletrajz, esetleg nem is papíron adjuk be.

A kreatív önéletrajz sokféle lehet, a papíron, rajzban elbeszélttől kezdve a filmszerű, vagy másfajta, formabontó önéletrajzig.

A kreatív önéletrajz lényege az, hogy szokatlan, figyelemfelkeltő.

Mindenkinek ez lenne a megoldás?
NEM!

Sok helyen nem érdemes ezzel próbálkozni. Konzervatív szakmák és munkahelyek esetében inkább értetlenséget okoz, mint sikert.
Ott, ahol fontos, hogy ötletes legyen valaki, figyelemfelhívó dolgokat tudjon kitalálni, akár szóban, írásban, vagy képben.

A kreatív önéletrajz lényege az, hogy eltér a megszokottól. Ezért sablont keresni hozzá felesleges, és mások interneten bemutatott ötleteit sem érdemes egy az egyben lemásolni.

A kreatív önéletrajz is csak akkor lesz sikeres, ha egyébként is megfelel a jelentkező a kiírt pályázat feltételeinek. A kreatív önéletrajz nem helyettesíti az elvárt végzettséget, szakmai gyakorlatot, nyelvvizsgát.

Azt sajnos nem tudjuk meg soha, hogy ha adott önéletrajzban alkalmaztunk volna kreatív ötleteket, elnyerjük-e a megpályázott munkakört, és azt se, hogy a kreatív elemek nélkül beadott önéletrajzunkkal is esélyesek lettünk volna.

Az önéletrajzok értékelése, csoportosítása részben szubjektív. Vannak objektív elemei, tehát, ha valaki 8 általánossal akar mérnöki munkakört betölteni, természetesen nem kap lehetőséget a bemutatkozásra.

Akkor, ha sok azonos tudású, szakmai gyakorlattal rendelkező jelentkező van, igenis számít annak az embernek a személyisége, aki kiválogatja a jelentkezőket. Azt nem lehet tudni a távolból, hogy az, aki az önéletrajzokat első körben áttekinti, mennyire befolyásolható egy mókás vagy polgárpukkasztó, vagy csak egyszerűen szokatlan önéletrajzzal.

Nincsenek megjegyzések: