2014. október 1., szerda

Hogyan kezdjem az önéletrajz írást?

Aki még nem gyakorlott önéletrajz író, felteszi magának a kérdést, hogyan is kezdjem az önéletrajz írást?Attól függ, hogy ez lesz az első munkahely, amit meg akar pályázni, avagy rendelkezik munkatapasztalattal.

Minél több ideje dolgozik valaki, annál fontosabb, hogy alaposan felkészüljön magára az önéletrajz írásra.

Hol dolgozott és mikor, milyen munkakörben, ezek alapvetően fontos információk.
Az iskolai, tanfolyami végzettségek, egyéb oktatások, szakmai szervezeti tagságok szintén fontosak, és jó, ha mindezt egy helyen látjuk összegyűjtve.

Más kérdés, hogy az önéletrajzba bele kell-e zsúfolni minden OKJ-s tanfolyamot, egyéb 3 napos képzést. A munkahelyek közül is a legfontosabbak azok, amik a közelmúltban voltak.

A nyugdíjkorhatár egyre csak megy előre, ma már 65 éves korunk táján látjuk, tehát sokan vannak, akik 30-40 év munkatapasztalattal rendelkeznek, és önéletrajzot kell írniuk. Ekkor kell valamit tenni, hogy az önéletrajz ne legyen 3 oldalas, mert ugye azt nem szeretik. A 32 évvel ezelőtti munkahely, ami már nem is létezik, biztos nem fog referenciát adni a hajdanán ott dolgozókról, tehát elegendő megemlíteni. A több évtizeddel ezelőtti gyakorlati tapasztalat már túlnyomó részt idejét múlta. Nem minden esetben, mert lehet, hogy pont olyan embert keresnek valahol, aki ért a régi gépekhez, berendezésekhez. Ennek viszont már a hirdetésből is ki kell derülnie.

Pályakezdők az iskolai bizonyítványokat, oklevelet, nyelvvizsga bizonyítványt készítsék elő, és írjanak össze mindent, ami munkatapasztalat lehet.

Célszerű mindezt a számítógépen is rögzíteni, tehát egy fájlba beírni az időpontokat, helyeket, stb.
A későbbiekben könnyebb megszerkeszteni az önéletrajzot.

Nincsenek megjegyzések: