2015. április 20., hétfő

Ajánlólevél

Az ajánlólevél és a referencia igazából kéz a kézben járnak. Az ajánlólevél egy olyan írás, amit a munkaviszony megszűnésekor adnak a kilépő dolgozónak egyes helyeken.
célja az, hogy bemutassa a dolgozó munkájának minőségét a dolgozó fejlődését, azt, hogyan lehetett vele együtt dolgozni.

Az ajánlólevélnek Magyarországon nincs meg a kultúrája (még), egyes cégeknél természetes, de többnyire azt sem tudják a foglalkoztatók, miről is van szó.

Német nyelvterületen az ajánlólevél már több évtizede teljesen normális és elfogadott intézmény. A neve is mutatja, ajánlás, tehát pozitív dolgok szerepelnek benne. Azt a célt szolgálja, hogy megkönnyítse a dolgozó elhelyezkedését. Egy jó cégtől való jó ajánlólevél előnyt jelenthet.

Mi is található egy ajánlólevélben?

XY ettől eddig állt cégünknél alkalmazásban, mint ....
Munkájával elégedettek voltunk, mert ilyen és olyan eredményeket ért el.

Munkáját így és így végezte, kollégáival való kapcsolata ilyen volt. Munkabírása ilyen, csapatban is jól tud dolgozni. Munkavégzésére a pontosság jellemző, hatékonyan lehet vele együttműködni, ezt kollégái és főnökei is látják.

Nagyjából ennyi. A fentiek nem minta ajánlólevélként olvashatók, csak az ajánlólevél tartalmának megismertetése a célja!

Az ajánlólevél régebben a beosztottak között nem volt szokásban, csak vezető állásra pályázóktól kérték. Ma már felmerülhet kérésként. Előny az, ha valakinek van ajánlólevele.

Arra mindenesetre vigyázni kell, hogy ne lőjenek túl a célon, és ne legyen túl nyálas, ne ömlengjen arról, mennyire nagyszerű az illető, akinek írták. Nem fogják elhinni, még akkor sem, ha igaz.

Az ajánlólevél nem feltétlenül az utolsó munkahelytől kell, hogy származzon, de 10-15 éves ajánlólevéllel már megyünk sokra.

Az ajánlólevél és a referencia nyújtása abban tér el egymástól, hogy a referenciát szokás szóban nyújtani, tehát egy megadott személy nevét megadva, őt kérdezik az illető jelentkezőről, az ajánlólevél viszont minden esetben egy írásba adott "nyilatkozat".

Nincsenek megjegyzések: