2015. május 21., csütörtök

A kreatív önéletrajzról idén ismét

Az oldal látogatói gyakran a kreatív önéletrajzot keresik, és így kerülnek ide.
A kreatív önéletrajz mibenlétéről és felhasználásáról már többször írtam.

Lehet, hogy régimódinak tűnök, de én nem érzem úgy, hogy a kreatív önéletrajzot nagyon erőltetni kéne.

Ha úgy érzi, mindenképpen egy kreatív önéletrajz viszi majd sikerre, persze, próbálja ki! Arra viszont mindenképpen oda kell figyelni, hová és milyen kreatív önéletrajzot küld. Azt is el kell mondanom, hogy a kreatív önéletrajz mellett többnyire a "hagyományos" szakmai önéletrajzot is elküldik a jelentkezők, mégpedig a maga egészen unalmas formájában, mindenki számára emészthetőn.

Más szakmákban is szoktak kreatív munkavégzésről beszélni, de ez nem pozitív jelző ott. A kreatív szó jelentését ízlelgetve, és a hozzá társult mondanivalót nézve, könnyen eltévedhet az önéletrajzot író. Magyarán szólva: a kreatív önéletrajz nem azt jelenti, hogy a valóságot kreatívan értelmezi, értem ezalatt azt, hogy valótlan dolgokat állít önmagáról.

A kreatív önéletrajz a szokatlan, érdekes megjelenésével, a hagyományostól eltérő fogalmazásmódjával, képekkel, színekkel éri el hatását.

A tartalomnak minden esetben valósnak kell lennie. A kreatív önéletrajzot készítő saját ötleteit valósítsa itt meg, hiszen ebben pont ez a lényeg. A kreatív önéletrajz sablon már önmagában is eléggé bizarr kifejezés, hát még, ha elgondolom, hogy a 23. számú kreatív önéletrajzmintát 3761 ember töltötte le, és kb. a fele fel is használta. Ugye. :-)
Nem, nem kell keresni, hol a 23. számú minta, ez csak egy példa annak illusztrálására, hogy hogyan tud elveszni az egyediség, ha sablont használunk.

A legfontosabb dolgok, amire oda kell figyelni


  • Abban a szakmában, amiben tevékenykedik, értékelik-e a hagyományostól eltérő megoldásokat?
  • Abban az "iparágban", ahová igyekszik, értékelik-e a hagyományostól eltérő megoldásokat?
  • Elkészítése előtt érdemes alaposan tájékozódni, hová kerül az önéletrajz, értem ezalatt, mivel foglalkozik a cég, elég fiatalos-e, értékelik-e a megszokott önéletrajzoktól való eléggé jelentős eltérést.
  • Valóságtartalmát tekintve a kreatív önéletrajz semmiben sem térhet el annak hagyományos változatától.
  • Saját ötleteket érdemes bemutatni, az interneten fellelt kreatív önéletrajzokat legfeljebb inspirációnak tekintve.
  • Ha már annyira kreatív az önéletrajz, hogy az adatok kinyerése, megértése is problémás, mindenképpen csatolni kell egy mindenki számára olvasható, értelmezhető szakmai önéletrajzot is.  
  • A kreatív önéletrajzot mindenféle egyéb hókusz-pókusz és trükk nélkül meg lehessen tekinteni.
  • Az elküldött fájl mérete akkora legyen, hogy ne akadjon ki tőle a levelezőrendszer.
  • Ha tárhelyen elhelyezett fájlra mutató linket küldünk, akkor ott azonnal meg lehessen nézni a művet, se regisztrálni, se jelszavazni ne kelljen.


Úgy gondolom, a fentieket mindenképpen érdemes megfontolni, és ha úgy tűnik, nem sok értelme van annak, hogy kilógjunk a sorból, akkor inkább mégis az unalmas, sablonos szakmai önéletrajzot érdemes elküldeni.


Nincsenek megjegyzések: