2015. május 26., kedd

Szakmai gyakorlat és annak hiánya

A pályakezdőket érinti legjobban, hogy mindenhol kérnek szakmai gyakorlatot, és ennek hiánya bizony eléggé nehézzé teszi az első munkahely megtalálását.

Nem, nem csak a gimnáziumot végzettek, szakmával nem rendelkezők problémája ez.
A bsc vagy msc végzettséggel rendelkezők nagy része nem tud felmutatni érdemleges munkatapasztalatot.

A legtöbb helyen hiába a jó tanulmányi eredmény, a nyelvtudás, a bizonyítványok megléte, mégis aszerint hívnak be beszélgetésre embereket, hogy van-e és ha igen, milyen hosszú szakmai tapasztalata. Legalább munkatapasztalata.

A kettő nem ugyanaz! Munkatapasztalat, vagyis, hogy volt-e már valahol foglalkoztatva. Szakmai tapasztalat az, amikor az adott szakmában vagy legalábbis a közelében dolgozott az illető.

A szakmai tapasztalat összegyűjtése a nehezebb feladat. Diákként sokan dolgoznak, de vannak tipikus diákmunkák, amiket nem lehet figyelembe venni, ha szakmai tapasztalatról van szó. Gyakran a diákmunka egyszerű irodai munka, borítékolás, vagy különböző promóciós rendezvényeken hoszteszmunka, kóstoltatás, kérdőív kitöltetés, de lehet adatrögzítés, árufeltöltés is. Kevesen vannak, akik diákként a jövendő szakmájukban tudnak dolgozni, illetve a jövendő szakmát segítő munkát tudnak végezni.

Munkatapasztalatként a fentiek mind figyelembe vehetők.

Nem kell azon aggódni, hogy nem tud munkaszerződést és egyebet felmutatni, mert diákmunkát végzett. Az önéletrajzba be lehet írni, melyik diákszövetkezeten keresztül végzett munkát, és hol.
A néhány hónapos munkákat is érdemes beírni, mert ha négyszer 3 hónapot dolgozott már, akár különböző helyeken is, az összesen már egy év. A nulla naphoz képest már nagy előny.

Egyre több olyan "munka" is van, amikor valaki segít egy szervezetet, (pl. alapítvány, egyesület, iskola) és ezért nem kap fizetséget. Mondhatjuk önkéntes munkának is, de ez itt talán nem megfelelő kifejezés, inkább a baráti segítséget jelenti.

Például, ha informatikát tanuló diákként elkészített egy vagy akár több honlapot, de ezért fizetséget nem kapott, mert nem is tudtak volna fizetni érte, vagy alkalmankénti rendszergazdai feladatokat látott el, szintén a fenti összegért, akkor mindenképpen érdemes kérni egy "igazolást" arról, hogy milyen feladatot látott el.

Gyakran előfordul, hogy kisebb vállalkozások,  egyesületek, alapítványok egy-egy rendezvényükkel kapcsolatban minden ismerőst megkeresnek, jöjjenek segíteni, pusztán barátilag. Előrelátó diák ilyenkor is kér erről egy igazolást. Persze nem a fél órás segítségről, de a szervezési feladatokban való részvétel akár több heti munkát is jelenthet.

Az alkalmi munkavállalóként szerzett munkatapasztalat is érdekes lehet, és ez nem csak a diákokat, pályakezdőket érinti.

Sajnos, az első 3 év szakmai gyakorlatát nagyon nehéz megszerezni, főleg, hogy a legtöbb helyen nem is adnak rá esélyt a 3 év gyakorlat hiánya miatt....

Ezért csak azt tudom tanácsolni, hogy nyári vagy évközi diákmunkát igyekezzen szerezni, ha még tanul, illetve buzdítsa erre azt, aki a munkába állással kapcsolatban tanácsot kér.

Nincsenek megjegyzések: