2015. augusztus 11., kedd

Önéletrajzot kell írnom! - Segítség!

Sokan érzik úgy, amikor önéletrajzot kell írni, hogy segítségre van szükség.


Ebben a posztban összefoglalom, én, illetve a blogom, hogyan tudunk segíteni.

Először mindenki információt gyűjt, elolvas sok írást, esetleg egy-két blogot alaposabban tanulmányoz. Javaslom, ne össze-vissza keressük a tutit, hanem egyik vagy másik blognál, honlapnál tegyük le a voksunkat, és az ott leírtakat próbáljuk követni, és elkészíteni az önéletrajzot.

Az én blogomban is rengeteg információ található, általánosságban, egy-egy kérdést részletesen megtárgyalok, még a formázáshoz, a fénykép "normális" méretűvé tételére is vannak tanácsaim.

Ha úgy érzi, nem tud, vagy nem akar bárkinek is fizetni az önéletrajz elkészítéséért, akkor tessék, egészen ingyen lehet olvasni, megvalósítani.

Önéletrajz és motivációs levél mintát is le lehet tölteni a honlapomról. Itt oldalt pedig az 5 szarvashibát lehet elolvasni egy letölthető pdf-ben.

Tehát mintát adok,  és sok tanácsot, valamint egy olyan írást is, ahol a leggyakoribb hibákat lehet megtalálni, hogy ne kövesse el ezeket.

Az ezen túlmenő segítséget nem ingyen adom.


 • Készítettem egy könyvet azok számára, akik az önéletrajz írásához szükséges információkat egy helyen szeretnék olvasni, és egy lépésről-lépésre típusú leírást szeretnének kapni. A könyvet elolvasva, annak alapján egyedül is elkészíthető az önéletrajz.
  Ez a könyv kevesebbe kerül, mint a tanácsadás óradíja, és nem lehet végigolvasni egy óra alatt.
  A hátránya az, hogy kérdésekre nem tud válaszolni, az viszont lehet, hogy a kérdésre adott válasz megtalálható benne.
 • Személyes tanácsadás keretében személyre szabott tanácsokat tudok adni az önéletrajz, motivációs levél írásával kapcsolatban, sőt az álláskereséshez is tudok ötleteket adni.
 • Ha elkészült az önéletrajz önerőből, de jó lenne valaki olyannak is megmutatni, aki ért is hozzá, akkor az önéletrajz korrektúra/ellenőrzés szolgáltatást ajánlom. Itt a leírtakat tudom véleményezni, nem írok át semmit, csak leírom a véleményemet, mit hiányolok, mit hol és hogyan kellene javítani.
 • Megadott adatok alapján, félkész önéletrajz, nem szakmai önéletrajz alapján elkészítem a megrendelő szakmai önéletrajzát.
 • Szükség esetén motivációs levél írását is vállalom, természetesen ehhez is kérek információt, különben nem tudom leírni egyes szám első személyben, miért is lenne jó a megrendelőt alkalmazni az adott helyen.
 • Angol nyelvű szakmai önéletrajzot is készítek. Itt két irány van. az egyik, amikor magyarországi felhasználásra kell, a másik, amikor külföldön szeretné felhasználni az illető az önéletrajzot.
  • A hazai cégek esetén könnyebb és nehezebb is a feladat, mert pontosabb megnevezéseket, részletesebb angol nyelvű leírást várnak, mint külföldön. 
  • A külföldre készülő önéletrajzok esetén fontos tudni, mely országban kívánja az illető felhasználni, mert bizony hatalmas különbségek lehetnek.
 • A tanácsadás és önéletrajz írás esszenciája az, amikor egy egész napot áldozunk arra, hogy megbeszéljük, hogyan és hol keressen állást az illető, mi kerüljön az önéletrajzba, mit és hogyan küldjön pályázati anyagként, érdemes-e és ha igen, milyen kreatív önéletrajza legyen, hogyan kövesse pályázatát, hogyan jelenjen meg és viselkedjen egy állásinterjún. Ezen kívül elkészítem az önéletrajzot is.


Nincsenek megjegyzések: